Slaveskibet Fredensborg

Slaveskibet Fredensborg

100

15-09-2007

320 / 200

 

Slaveskibet ”Fredensborg ” indskiber slaver ved det danske fort ”Christiansborg” i Guinea.

 

Slavehandel – et mørkt kapitel i Danmarks historie.

”Fra 1673 til omkring 1825 opkøbte Danmark over 100.000 afrikanere i Guinea og sendte dem som slaver til De vestindiske Øer.  I 150 år vandrede denne strøm af afrikanere lydløst gennem danmarkshistorien uden at efterlade sig andre spor end skolebøgernes urigtige oplysninger om, at Danmark var det første land, der afskaffede slavehandelen”

( Henrik Stangerup)

 

De danske slaveskibe sejlede i den såkaldte ’trekantsfart’. Man afgik fra København lastet med de varer, fortrinsvis geværer, krudt og kugler, tekstiler, messingtråd og brændevin, der anvendtes som betaling til de indfødte afrikanske høvdinge, som fremskaffede slaverne.

Skibene sejlede ned langs den afrikanske kyst til Guinea, hvor en befæstet dansk koloni var etableret.

Her lossede man sine varer og tog slaver ombord. Når skibene var fuldt lastede med sorte mænd, kvinder og børn, satte man kursen vestover til de Vestindiske Øer, hvor de ulykkelige mennesker blev solgt som slaver på auktioner.

Skibene blev så lastet med sukkerrør og rom, og kunne derefter tiltræde tilbagerejsen til Danmark, og fuldføre trekantsfarten.

Slaveskibet ”Fredensborg” kunne medføre over 500 slaver, og det vides, at dette skib har foretaget fire trekantsrejser mellem 1777 og 1789. Hver rejse tog ca. 2 år, og under rejsen døde ca. 30% af besætningen og 25 % af slaverne.