Afsnit 1
Den Danske Flådes udvikling fra Margrethe den 1. til Margrethe den 2.
Det var dronning Magrethe den 1. (1353-1412), som indså nødvendigheden af, at regenten kunne råde over en slagkraftig flåde, dels for at holde sammen på den skrøbelige nordiske union, og dels for at sikre farvandene omkring sig og holde Hansa-stæderne i skak.
Derfor befalede hun i slutningen af 1300-tallet at adelen og købstæderne skulle bekoste og udruste skibe til rigets forsvar.
Der var dog store problemer med at få denne ”leddings”-ordning til at fungere, og i løbet af 1400-tallet opstod der efterhånden behov for en permanent flåde. Og under kong Hans (1481-1513) fik flåden en fastere organisation og der blev for første gang bygget større skibe til den kongelige flåde.
Til at begynde med var de fleste af skibene i leddings-flåden af langskibstypen (vikingeskib). Det var overvejende skibe, som under normale forhold blev brugt som handelsskibe, og i krigssituationer brugt til transport af mandskab og materiel. Langskibene var sødygtige og velsejlende, de kunne gå for sejl og årer, og samtidig kunne de på grund af deres ringe dybgang sejle langt op ad floder og åer.